Koor Markant logo

September feest

September feest

Optreden1

Optreden1

Optreden2

Optreden2

Koor buiten

Koor buiten

Optreden3

Optreden3

Optreden1

Optreden1

Optreden2

Optreden2

September feest

September feest

Koor buiten

Koor buiten

Optreden3

Optreden3

Geschiedenis

In 1977 werd in Ruurlo het jongerenkoor opgericht door toenmalig schoolhoofd Ton Verheul met de bedoeling de jeugd meer bij de kerk te betrekken. Vol enthousiasme nam hij de taak van dirigent op zich.

In eerste instantie werd er veel kerkelijke muziek gezongen en ter ere van het vijf jarig bestaan werd een Lp met kerkelijke muziek uitgebracht. Het van origine katholieke koor breidde zich uit, werd een oecumenisch koor, de jongeren werden volwassen en men koos bij het tienjarig bestaan voor een nieuwe naam: Koor Markant

Deze naam staat nu voor een enthousiast koor bestaande uit bassen tenoren alten en sopranen waardoor veel nummers vierstemmig worden gezongen. Het koor is altijd verbonden gebleven met de Katholieke kerk St. Willibrordus en zingt nog steeds enkele malen per jaar tijdens een kerkdienst. Ook op hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen wordt er gezongen in de kerk.

Bij het twintig jarig bestaan is er een cd met kerstnummers uitgebracht.

Daarnaast heeft het koor een heel ander gezicht. Door de jaren heen heeft ze veel optredens verzorgd, waarbij het een heel ander repertoire zingt, zoals popsongs, ballades en nummers uit musicals. Dit soort muziek wordt ook ter gehore gebracht bij haar jubileum, eens in de vijf jaar; een avondvullende voorstelling wordt gegeven, waarin naast zang ook het showelement niet ontbreekt.

Koor Markant wordt begeleid door een combo, bestaande uit piano, gitaar en slagwerk. Bij bijzondere gelegenheden wordt het combo aangevuld met basgitaar en fluit.

Na ruim 38 jaar enthousiast het koor te hebben geleid nam Ton Verheul op 31 december 2015 afscheid van Markant. Kort daarop werd de dirigeerstok tijdelijk overgenomen door Ingrid Kuipers uit Zutphen, terwijl het bestuur op zoek ging naar een nieuwe vaste dirigent. Deze werd gevonden in de persoon van Yvon Taken uit Ruurlo, een goede bekende van het koor, die per 1 september 2017 de leiding over het koor voor haar rekening heeft genomen.

 

terug naar boven